Publicerad 4 oktober, 2018

Enkel uppgradering av Quickomaten ger bättre tillgänglighet

Genom att uppgradera alla sina Quickomater underlättar Kolumbus i norska Rogaland för resenärer som är synskadade eller rullstolsbundna att genomföra biljettköp och laddning av resekort. Uppgraderingen innebär ny standard för tillgänglighetsanpassning.

Quickomats modulära koncept möjliggör en uppgradering av befintliga automater, för att enkelt tillgänglighetsanpassa dem för resenärer med funktionshandikapp.

Text-till-tal
Synskadade resenärer aktiverar ett talande gränssnitt genom att röra vid skärmen. Det finns även en möjlighet att koppla in hörlurar för att höra bättre och reducera bakgrundsljud.

Höj-och sänkbar
De resenärer som är rörelsehindrade kan med en enkel knapptryckning anpassa biljettautomaten till rätt höjd för att smidigt kunna genomföra ett biljettköp eller ladda sitt resekort.

Samarbete utvecklade Quickomaten
Under 2016 startade Kolumbus, FARA och Quickomat ett gemensamt projekt för att utveckla en biljettautomat som kan underlätta för synskadade och rullstolsbundna att köpa biljetter för tåg, buss och färjetrafik. I projektet utvecklades den text-till- talfunktion som nu implementeras, liksom möjligheten att höja och sänka Quickomaten. Båda dessa funktioner är i full drift sedan slutet på 2016.

Kolumbus i framkant
Kolumbus ansvarar för den regionala buss-, tåg- och hurtigbåttrafiken inom Rogalands Fylke. Företaget ligger i framkant i Norge när det gäller att förenkla för funktionshindrade att köpa biljetter för kollektivtrafik.

Tillgänglighetsanpassningen är den första i Norge och en milstolpe i det viktiga arbetet med att göra biljettautomaterna tillgängliga för alla resenärer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.